Scopul coeficienţilor

CE SUNT COEFICIENTII DE CRIMINALITATE ?

Poate v-ati pus intrebarea ce reprezinta aceste valori denumite – Coeficienti de criminalitate?
Aceste valori sunt definite prin Instructiunea MAI nr.9/2013, si reprezinta nivelul amenintarilor din acea localitate ori judet, avand urmatoarea intelegere:
Nivelul amenințărilor este determinat prin coeficienții de criminalitate specifică calculați și publicați de Inspectoratul General la Poliției Române, prin D.O.P. – la nivel de județ și Directia Generala de Politie a Municipiul Bucuresti si inspectoratele judetene de politie – la nivel de zonă (sector, municipiu, oras, comuna).
In algoritmul de calcul sunt utilizați ca indicatori statistici, insumarea valorilor regasite la rubrica volumul criminalitatii specifice faptelor de talharie si furt din societati, inregistrate in evidențele poliției în anul anterior, urmărindu-se astfel o cât mai fidelă determinare a gradului de expunere a obiectivelor în funcție de rata criminalității.

Coeficientii de criminalitate se clasifica pe trei domenii:

» rata de criminalitate ridicata pentru judetele/zonele cu indicatori peste media nationala/judeteana.
» rata de criminalitate medie, cu indicatori cuprinsi intre 75% -100%;
» rata de criminalitate scazuta, cu indicatori sub 75%.

In consecinta, raportarea la aceste rate de criminalitate, genereaza masuri diferite adaptate specificului locului de functionare al obiectivului, iar in cazul unitatilor standardizate, este necesara o imbunatatire a starii de securitate a obiectivului pentru cele aflate in localitati cu rata ridicata.
Sursa de informare este postata pe pagina: https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-de-ordine-publica/serviciul-sisteme-de-securitate-private, respectiv la fiecare inspectorat judetean de politie.

Ne asteptam ca aceasta sectiune noua introdusa in portalul ANERSFSR sa ajute membri nostri (dar nu numai) sa gaseasca informatia centralizat, intr-un singur loc, acesta devenind un instrument de lucru online pentru analizele de risc pe care le fac.
Dorim sa extindem in continuare portalul cu instrumente utile evaluatorilor de risc in activitatea lor, asa ca suntem deschisi la propuneri din partea dvs. Daca aveti sugestii in privinta unor noi instrumente de lucru, va rugam sa ne contactati.